Kunnen hoogbegaafden leiding geven?

Kunnen hoogbegaafden leiding geven?

Kunnen hoogbegaafden eigenlijk wel leidinggeven? Deze vraag komt met enig regelmaat aan de orde in mijn omgeving (ik ben bestuurslid geweest van www.mensa.nl). Hieronder mijn eigen ervaring met hoogbegaafd zijn en leidinggeven, gebaseerd op mijn 20 jaar als manager van grote en kleine afdelingen, zowel direct als indirect leidinggevend.

“Een hoogbegaafde is een snelle en slimme denker, die complexe zaken aan kan. Een sensitief en emotioneel mens, intens levend. Autonoom, nieuwsgierig en gedreven van aard. Hij of zij schept plezier in creëren.” Aldus de definitie van Maud Kooijman e.a. in het boek  ‘Hoogbegaafd, dat zie je zo’.

Hoe werkt dat als hoogbegaafde in een leidinggevende functie? In onderstaand tabel een persoonlijke invulling:

 

KenmerkWanner heb je er plezier van Wanneer heb je er last van
Snelle en slimme denkerJe kunt grote dossiers vreten, verbanden leggen, problemen snel oplossen.Je moet de rest er wel bij zien te trekken, anders haakt je team af.
Complexe zaken aankunnenGroepsprocessen zijn vaak erg complex, je kunt ze sneller doorgronden.Als je de expert niet de expert laat zijn (die het beter mag weten), keert hij zich tegen je.
Sensitief en emotioneelEmpathie naar je medewerkers toe, de ‘onderstroom’ kunnen aanvoelen.Je kan meegezogen worden in de emoties van een ander, dat gaat ten koste van jezelf.
Intens levendJe ziet en ervaart meer, waardoor je ook in staat bent om te reageren vanuit een rijke analyse van een situatie.Eind van de dag kan je op zijn als je niet je energie-niveau in de gaten houdt.
AutonoomAls leidinggevende ben jij de baas!Je moet de rest er wel bij zien te trekken, anders gaat het niet gebeuren.
NieuwsgierigJe blijft ‘out of the box’ oplossingen genereren, ook als je er al een tijdje zit.Alles is interessant, maar je hebt wel een klus te klaren. Laat je niet teveel afleiden dus.
Gedreven van aardDie drive is onmiskenbaar en houdt hele teams aan de praat als je het goed aanwendt.Als het weg is, is het ook echt weg. Risico is dat het team dan ook inzakt.
Plezier in het creërenJe kunt als leidinggevende echt iets tot stand brengen, zowel met als door het team waar je voor staat.Iedere functie heeft routine, ook bij leidinggevenden. Er zijn saaie vergaderingen waar je alleen aanwezig moet zijn, formulieren, enzovoorts.

Herkenbaar?

Geen reactie's

Geef een reactie