09 dec Initiatieven doen het beter
Afgelopen vrijdag ging ik met de gedeputeerde mee op werkbezoek langs een aantal initiatieven. We gingen langs bij Animo en het Floraliapark in Oosterhout en bij het Kruiswerk (de wijkzusters) in Roosendaal. Wat elke keer opvalt bij dit soort bezoeken:
- Initiatieven houden zich niet aan beleidskokers. Bij het Floraliapark bijvoorbeeld houden ze een park in stand (ruimtelijke opgave), bieden ze dagbesteding zonder indicatie (zorg) en hebben ze de aangrenzende wijken erbij betrokken (sociale cohesie en recreatie). Dat kon alleen met een aparte subsidieregeling gefinancierd worden, want ze vallen over zoveel kokers heen dat ze eruit vallen.
- Initiatieven werken vanuit de praktijk en weten dus goedwerkende oplossingen te bedenken. Bij het Kruiswerk gaan ze de tekorten in de zorg aan door de opleidingen uit het schoolgebouw te halen en naar de praktijk te brengen. Studenten krijgen zelf de regie over wat ze wanneer willen leren afhankelijk van wat ze tegenkomen in de praktijk. De leeromgeving is niet alleen voor de studenten (“collega’s in opleiding) toegankelijk maar voor alle collega’s en voor mantelzorgers en cliënten. De instroom voor deze opleidingsvorm neemt hand over hand toe.
- Initiatieven weten de vraag achter de vraag te vinden. Bij Animo in Oosterhout werken ze vanuit het idee van positieve gezondheid en met design thinking. In beide denkwijzen is een belangrijke stap in het proces empathisch inleven. Dan gebeuren er ook onverwachte zaken. We hebben geluncht bij een groep mannen die kookles volgen. Daarmee leven ze gezonder, gezelliger en langer zelfstandig. Maar bij aanvang van het traject wist niemand dat dit een oplossing was.
- Initiatieven draaien op zeer bevlogen mensen. Die mensen werken vaak vele uren voor weinig of geen geld omdat ze geloven in wat ze doen. Dat houden ze echter beperkt vol. Ze ervaren het niet als een probleem in de opstartfase, maar als het moet worden bestendigd gaat het ze opbreken. Gemeenten zijn dan niet bereid om ze te betalen (want eerder deden ze het voor niks) en ze hebben niemand om zich heen die het stokje over wil nemen. Als we hier met z’n allen niet snel een oplossing voor vinden sterven vele mooie initiatieven een zachte dood. Met Sterk.Brabant kijken we momenteel wat er aan aanbod nodig is om dit te tackelen.
- Initiatieven vallen buiten de boot bij overheidsopdrachten. Ze zijn te klein, ze kunnen niet voldoen aan de voorwaarden, ze zijn duurder, er zijn altijd heel veel redenen waarom ze NIET een opdracht gegund krijgen. Maar ze werken wel op een manier zoals we als overheid willen: duurzaam, inclusief, in coöperatie met de bewoner, innovatief en met veel maatschappelijk rendement. Maar op de een of ander manier lukt het niet om ze dan ook als opdrachtnemer in te schakelen. Vanuit de provincie starten we komend jaar samen met een aantal gemeenten een project om te verkennen hoe we dit wel voor elkaar kunnen krijgen. Er is nog ruimte voor deelnemers, dus heb je belangstelling, geef even een seintje.
Geen reactie's