De guru van deze tijd: Ricardo Semler. Interessant, maar klopt zijn analyse?

De guru van deze tijd: Ricardo Semler. Interessant, maar klopt zijn analyse?

Hypes zijn niet mijn hobby, zal ik maar zeggen. Maar op sommige punten ben ik het wel met hem eens.

Uit het hart gegrepen is zijn analyse van de effecten van de versmalling van de definitie van normaal. Steeds meer gedrag wordt als ziekte gezien – waardoor steeds grotere groepen mensen in de problemen komen. Want normaal betekent acceptatie, en zoals hij aangeeft: wij zijn sociale (“tribal”) wezens. Als je bent voor een verbreding van normaal zoals Semler, dan ben je tevens grote voorstander van diversiteit, en dat is hij zeker. Het argument daarvoor in het bedrijfsleven verwoordt hij mooi: het is de enige manier om ‘aangehaakt’ te blijven bij de samenleving en dus om duurzaam te ondernemen. Ook herkenbaar vind ik zijn pleidooi voor een herwaardering van verrassing en mysterie, voor het accepteren dat de wereld niet eindeloos maakbaar is en dat dat nou net het mooie van dit leven is: dat het anders loopt dan je had verwacht.

Minder sterk is zijn idee van dat dit tijdperk uniek is in haar zoektocht naar wijsheid en de beantwoording van de essentiële levensvragen (waarom ben ik hier? Wat is de zin van het leven?). Dat zijn de oude vragen van de filosofie en al meer dan 3000 jaren de hoofdbrekens van de mensheid. Dat is niet specifiek aan deze tijd.

Zijn kritiek op het kapitalisme als veroorzaker van extreme onevenwichtigheid snijdt hout, al blijft het lastig dat hij zelf zo enorm van het kapitalisme geprofiteerd heeft, daar springt hij wat makkelijk overheen. Zijn pleidooi voor meer intuïtie en subjectiviteit vond ik ook niet overtuigend – ik werk in een politieke organisatie en daar heb je eerder een overdosis ervan :-).

Een ander vreemd argument. Al die hedendaagse enorme monopoliën (Apple, Google, Facebook) zouden zijn ontstaan omdat alleen de allerslimsten er mochten komen werken. En al die allerslimsten zouden een soort sekte zijn, die zo wereldvreemd zijn dat je per definitie hierdoor gedrochten van bedrijven krijgt. Die stelling is nergens onderbouwd, de beslissers in het bedrijfsleven zijn eerder gemiddeld dan hoog intelligent blijkt uit onderzoek. En vanuit Semler’s pleidooi voor meer intuïtie zou ik zeggen: kom een dag langs op een www.mensa.nl bijeenkomst en je ziet vanzelf dat dit niet waar kan zijn: er is ook onder deze groep een enorme diversiteit aan denken en doen aanwezig.

Maar hij zet je wel weer aan het denken, die Semler. Dus kijk toch: http://www.npo.nl/vpro-tegenlicht/08-02-2015/VPWON_1232874 en laat me weten wat je er van vond.

Geen reactie's

Geef een reactie